CNG Veelzijdig voordelig

CNG IS MILIEUVRIENDELIJK

CNG draagt opmerkelijk bij aan een betere luchtkwaliteit : tot 95 % minder fijn stof, tot 27 % minder CO2, lagere stikstofemissies tot – 65 % en minder kankerverwekkende stoffen in de lucht ten opzichte van traditionele brandstoffen. Het motorgeluid van een CNG voertuig is opmerkelijk stiller dan dat van een gemiddelde dieselmotor.

CNG IS GOEDKOOP

In vergelijking met diesel en benzine is CNG een merkelijk goedkopere brandstof. Aan de pomp komt dit neer op een onmiddellijk voordeel van ongeveer 20 à 50 %.

CNG wordt uitgedrukt in kilogram in plaats van liters en algemeen wordt aangenomen dat je met een kilogram CNG ongeveer 30 % meer kan rijden dan met een liter diesel.

Een nieuwe CNG auto die u af fabriek koopt, is meestal niet duurder dan een dieselvoertuig. Bovendien gaat een CNG motor langer mee en zijn er minder onderhouds- en herstellingskosten (geen roetfilter,…).

Op basis van diverse studies is CNG het voordeligste alternatief voor zowel korte als lange afstanden.

CNG IS FISCAAL GUNSTIG

Het Europees milieubeleid legt aan de individuele lidstaten een reeks milieudoelstellingen op. Als gevolg hiervan, is er een grote verschuiving bezig op het vlak van de autofiscaliteit, waarbij diesel steeds meer wordt belast en waarbij CNG zo goed als volledig wordt vrijgesteld. In die geest heeft ook de Vlaamse Regering haar groene autofiscaliteit vorm gegeven.

Net omwille van dat milieuvriendelijk karakter, geniet CNG van alle mogelijke fiscale gunstmaatregelen voor nieuwe auto’s :

  • vrijstelling van B.I.V. (belasting in verkeerstelling)
  • vrijstelling van verkeersbelasting tot het jaar 2020
  • quasi volledige vrijstelling aan accijns op de brandstof

Bijna profetisch durven we stellen dat CNG voertuigen zullen beloond worden in het kader van een mogelijke nieuwe slimme kilometerheffing voor alle voertuigen.

CNG IS COMFORTABEL

Geen plaatsverlies door na bouw : Een auto op CNG koopt u bij voorkeur rijklaar af fabriek, zonder dat enige na bouw nodig is. Dit betekent dat u in een CNG auto geen plaats verliest zoals dit vroeger het geval was bij een nabouw van LPG : De CNG tanks worden meestal onder de vloerplaat (tussen de wielbasis) of onder de kofferruimte ingebouwd. De meeste merken beschikken over een aantal CNG modellen in hun gamma. Dit gamma breidt steeds uit.

Grote actieradius : Met een CNG voertuig hebt u een evenwaardige actieradius als met een traditioneel voertuig. Afhankelijk van merk en model, kan u 300 à 600 km afleggen zuiver op CNG. Een auto op CNG is meestal in versie bi-fuel (CNG + benzine), waardoor de auto steeds over een benzinereserve beschikt van 100 tot 300 km. Er bestaan zelfs CNG auto’s waarmee tot 1200 km kan afgelegd worden zonder bijtanken nl. 400 km op CNG en 800 km op benzine. Dit betekent dat u met elke CNG auto perfect op reis kan, ook al bent u op onbekend terrein en onzeker van beschikbare CNG tankstations. Bestelwagens zijn in bepaalde merken verkrijgbaar in monofuel (enkel CNG, zonder benzine). Wij raden deze optie af.

Schakelt automatisch over : Een CNG voertuig zal altijd eerst op CNG rijden zolang er nog CNG in de tank is. Wanneer de CNG leeg komt tijdens het rijden, zal het voertuig automatisch overschakelen naar benzine. De boordcomputer geeft dan wel aan dat de CNG leeg is en dat er best CNG bijgetankt wordt.

CNG NABOUW WEL MOGELIJK EN INTERESSANT

Nabouw van CNG kan interessant zijn bij een oudere zware wagen (al dan niet oldtimer) waarbij het benzineverbruik hoog ligt. Zo kan u toch genieten van een opmerkelijk lagere brandstofrekening voor milieuvriendelijke brandstof. Retro rijden kan dus ook milieuvriendelijk en voordelig.

Indien de nieuwe (sport-) auto van uw dromen niet standaard in CNG versie beschikbaar is af fabriek, dan kan CNG vrij eenvoudig achteraf ingebouwd worden. Daar waar nabouw van CNG in deze meer exclusieve nieuwe wagens voorheen ook kon genieten van de fiscale gunstmaatregelen, heeft de overheid hier enkele correcties toegepast zodat dit fiscaal gunstregime grotendeels is afgeschaft. Maar, sportief rijden kan dus nog steeds milieuvriendelijk.

CNG IS VEILIG

De brandstoftanks voor CNG zijn meestal 1 à 2 cm dik, afhankelijk van de materiaalsoort (kunststof of staal). Voor CNG voertuigen is er geen hogere verzekeringspremie dan een ander voertuig.

Parkeren is overal toegestaan, ook ondergronds. Ondergronds parkeren is uitdrukkelijk toegelaten omdat aardgas lichter is dan lucht en omdat aardgas onmiddellijk verdunt en oplost in de lucht (tegenover LPG is zwaarder dan lucht en blijft in een homogene wolk samenhangen).

Tanken kan u gemakkelijk zelf doen, dag en nacht, zelfs op onbemande tankstations.

CNG IS OVERAL BESCHIKBAAR EN SNEL GETANKT

Aan ons tankstation in Eke is uw CNG auto op amper een paar minuutjes volgetankt, even snel als diesel of benzine.

Nog steeds komen er in België publieke CNG tankstations bij, waardoor  bijna overal op geringe afstand een publiek vulpunt beschikbaar is. Ook in de omringende landen is CNG sterk in opmars : in Nederland, Duitsland en Italië is CNG zeer populair. In Frankrijk plant men de komende jaren bijkomend enkele honderden stations op CNG.

Er bestaan diverse apps voor smartphones met station locators voor publieke CNG stations. De beste Belgische app is NGVA.be en voor het buitenland is PitPoint zeer representatief.

Klik op het pictogram hiernaast voor alle CNG tankstations in Europa, en veel meer over CNG.